A MŰHA a Miskolc Csoport tagja
Koncert
Programok / Koncert
SZIMFONIKUS BÉRLET I.

Műsor:

Bartók: Divertimento
Richard Strauss: II. kürtverseny
Brahms: II. (D-dúr) szimfónia, Op. 73

Miskolci Szimfonikus Zenekar
Kürt: Zempléni Szabolcs
Vezényel: Dubóczky Gergely

Bérletnyitó hangversenyünkkel Bartók Bélára emlékezünk a zeneszerző halálának évfordulóján – amely éppen szeptember 26-ra esik –, valamint a 125 esztendeje elhunyt Johannes Brahms életműve előtt tisztelgünk.

A vonószenekari Divertimento az inspiráció szempontjából elképzelhető legidillibb környezetben, a svájci hegyek között született 1939 nyarán. Megrendelője, egyben a zeneszerző vendéglátója, Paul Sacher, a Bázeli Kamarazenekar vezetője volt; Bartók ugyanennek az együttesnek írta korábban instrumentális fő művét, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darabot. Most, a Divertimento komponálásakor, a barokk concerto-tradíciót is fölelevenítette az együttes fölosztásával. A középtétel Bartók nagy éjszaka-lassúinak egyike. Vissza-visszatérő játékosság jellemzi a darab kezdetét, majd a finálé reggeli fényözön-muzsikája: elsöprő lendületű, ünnepi néptánc-forgatag, amelynek típusa a Táncszvittől a nagyzenekari Concertón át a Brácsaversenyig kísérte az életművet.

Bartók legfontosabb zeneszerző kortársainak egyike volt Richard Strauss, akinek művészete hosszú ideig igézően hatott a pályakezdő magyar komponistára. Második kürtversenye már kései alkotás, Strauss szépségeszményben és derűben fogant végső vallomásainak egyike. Nem véletlenül vált a leggyakrabban megszólaltatott XX. századi kürtversennyé.

Szintén derű és emelkedettség – hasonlatképpen: egy idilli nyáreste boldogító mámora – hatja át Johannes Brahms II. szimfóniájának négy tételét. Megalkotásakor, ahogy Bartók Divertimentója esetében is, erőteljesen hatott a szerzőre az eszményi környezet: a komponálásra az osztrák Wörthi-tó partján került sor 1877 nyári hónapjaiban. A nyitótétel természetihletésű főtémáját nosztalgikus keringőhangú melódia követi, nem csoda, hogy a bécsiek azonnal magukénak érezték a darabot a császárvárosban lezajlott ősbemutató után.

Dubóczky Gergely budapesti karmester gyakori vendége Zenekarunknak; nem csupán Miskolcon dirigált már nagy sikerű hangversenyeket az együttes élén, hanem tavaly Borsiban, a frissen felújított Rákóczi-kastélyban is.

Jegyinformáció:
Jegyek kaphatók: Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában (Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, az mso.hu-n, valamint a JEGY.HU-n.
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 340 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2022-09-26 17:00:00 2022-09-26 18:30:00 Europe/Budapest SZIMFONIKUS BÉRLET I. Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
Facebook esemény
2022. szeptember 26. hétfő
19:00 - 20:30
Helyszín: Hangversenyterem
Jegyár: 3000 Ft - 2500 Ft
Jegyvásárlás
Hasonló programok
Összes
Koncert
Kovács Kati Élőzenekaros Adventi Koncertje
2023. december 02. szombat, 19:00
Jegyár: 11990 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
JAZZ KARÁCSONY
2023. december 21. csütörtök, 19:00
Jegyár: 4500 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
St. martin koncert
2023. december 27. szerda, 19:00
Jegyár: 7900 Ft
Jegyvásárlás